Suomesta puuttuu puoli miljoonaa ihmistä

Itä-Häme 10.1.2023

Lapsella tulee olla oikeus molempiin vanhempiinsa. Viimeaikaiset kohut osoittavat, että suunta on oikea, mutta vanhat tavat puskevat vielä läpi.

 

Vuodenvaihteessa Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon suusta kuultiin lipsahdus, kun hän arvosteli puolustusministeri Antti Kaikkosen perhevapaan ajoitusta. Talouselämä taas julkaisi viime viikolla mainoksen, josta ei voinut olla kuin ihmeissään. Mainoksessa sanottiin, että ei kannata menettää ylennystä, jotta saisi herätä lapsen kanssa kahdeksan kertaa yössä. Lopuksi mainostettiin,  että vain 11% isistä jää kotiin lapsen kanssa. Onneksi lapseni isä sai olla yksi noista isistä. Oman vanhempainvapaani jälkeen hän jäi kotiin 6kk ajaksi. Hänellä on edelleen ura ja hyvä suhde lapseensa. Jokaisella perheellä on paras tieto siitä, kumman vanhemman on milläkin hetkellä hyvä olla lasten kanssa.

 

Viime aikojen lipsahdukset vaikeuttavat niiden isien asemaa, jotka raivaavat tilaa työelämässä perheelleen. Tämän yhtälön suurin häviäjä on lapsi ja loppujenlopuksi hyvinvointiyhteiskunta.

 

Ongelmat ovat nimittäin vieläkin syvemmällä. Suomalaisia on puoli miljoonaa liian vähän, perheiden lapsilukutoive ei toteudu ja yhä useampi jättää haaveilut parisuhteesta. Ei liene liioiteltua pelätä, että monelta alueelta lapset loppuvat. Syntyneitä on enemmän kuin kuolleita enää vain yhdessä maakunnassa. Poikamiehiä on paljon myös vastoin omaa tahtoaan ja naiset karkaavat pääkaupunkiseudulle. Väestönkehitys on hyvinvointivaltiolle suurempi uhka, kuin mikään muu. Siksi muutos perheystävälliseen toimintakulttuuriin ei liene liioiteltu vaatimus.

 

Onneksi kaksi väestönmuutoksen kannalta välttämätöntä reformia on saatu tällä hallituskaudella maaliin: tarverahoitteinen sote-malli ja perhevapaauudistus. Isien vanhempainvapaan osuus kasvoi kuukaudella. Perheiden pärjäämistä on tuettu myös oppivelvollisuusiän pidentämisellä ja joulukuun ylimääräisellä lapsilisällä.

 

Lapsettomuudesta on tullut erityisesti miesten kohdalla luokkakysymys. Meidän on saatava miehet mukaan koulutukseen ja työelämään, koska sitä kautta tulee parisuhteita, elämänhallintaa ja lapsia. Ongelma on se, että nykyinen koulujärjestelmämme hukkaa poikia.  Ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta on vahvistettu tällä hallituskaudella ja tämän linjan tulee pitää jatkossakin.

 

Erityiskiitos SAK:n liitoille, jotka löysivät oleellisen sivun kokoisessa mainoksessaan: ”On hienoa Antti, että johdat muutosta omalla esimerkilläsi.” Muutos toden totta lähtee rohkeudesta ja kannustuksesta. Töissä on aina jokin homma kesken, mutta lapset ovat pieniä vain hetken.

 

Olen toiminut nyt viikon Suomen Väestöliiton puheenjohtaja. Tehtävä tukee työtäni kansanedustajana, sillä koen, että väestökysymykset ovat ratkaisevia. Tällä syntyvyydellä kansantalous ei pysty rahoittamaan menoja. Tämä krooninen ongelma on ollut tiedossa jo yli 15 vuotta, eikä siihen ole puututtu riittävästi. Paljon on tehtävä, jotta suomalaiset ovat jatkossakin onnellisia, Suomi ei autioidu ja hyvinvointivaltio voi hyvin.