Lapsilta ja nuorilta ei leikata, osaajapulaan löytyy laastareita

Valtion kehysriihen tulokset on julkistettu. Siinä turvallisuus menee kaiken muun edelle. Heti perässä tulee suomalaisten pärjääminen ja talouden kasvu. Myös ukrainalaisten Suomeen saapuvien ihmisten uutta alkua pyritään tukemaan.

 

  • Tärkein viesti on se, että 1990-luvun virheistä on opittu. Lapsilta ja nuorilta ei leikata, pienituloisimpien selviäminen sodan hintojen keskellä on huomioitu sekä tutkimukseen ja koulutukseen panostetaan. Paras yksittäinen päätös on se, että ammatillisen koulutuksen lähiopetusta ja tukea vahvistetaan 50 miljoonan euron satsauksella. Se on järkevää, kun kuulemme samalla huolestuttavaa viestiä nuorten opiskelukyvystä ja osaajien löytymisestä työmarkkinoille. Perusrahoituksen tippuminen olisi luonut epävarmuutta. Olen kiitollinen hallituksen vastaantulosta, Kemppi korostaa.

 

 

Hallitus päätti korottaa ammattikoulutuksen rahoitusta 50 miljoonalla eurolla opettajien ja ohjaajien riittävän määrän varmistamiseksi. Tutkimuksen-, kehittämisen- ja innovaatiotoiminnan määrärahoja nostetaan 350 miljoonaa euroa ja sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotusta aikaistetaan.

 

  • Tutkimuksen ja kehittämisen määrärahoja sekä valtuuksia nostetaan tuntuvasti. Parasta tämän osalta on uusi työkalu pk-yritysten tukemiseksi, kun ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan vahvistamiseen on varattu 5 miljoonaa euroa. Tämä on pienille yrityksille se puuttunut matalan kynnyksen väylä tehdä kehittämistoimintaa. Keskusta pitää tärkeänä, että tutkimuksen rahat hyödyttävät pieniä yrityksiä erityisesti nyt, kun monen on sopeuduttava muutoksiin tai parannettava tuottavuutta, Kemppi lisää.

 

 

Myös puolustukseen kohdistetaan merkittävä yli 2 miljardin euron lisäpotti. Paketti sisältää puolustuskykyämme parantavia toimia sotilaalliseen maanpuolustukseen, rajaturvallisuuteen ja kyberturvallisuuteen. Rajalle tehtävät lisäykset pitävät sisällään kalustohankintoja, valvontalaitteistoa, rajavartioiden varustusta, viestiyhteyksiä ja muita välttämättömiä hankintoja. Myös rajavartijoiden määrää on tarkoitus kasvattaa.

 

 

  • Uskottava puolustus ja aukoton huoltovarmuus on nyt tärkeintä. Siksi puolustusmenoillemme on raivattava tilaa ja puolustuksen tarpeiden edessä budjetin on joustettava. Kansalaisten varautuminen on tärkeä osa kokonaisuutta ja siksi tuemme myös maanpuolustusjärjestöjen koulutuksia, Kemppi päättää.