Hilkka Kemppi Asikkalan perhekeskuksen kummiksi

Keväällä Asikkalan terveyskeskukseen valmistuneen perhekeskus Ilon avajaisjuhlia vietetään keskiviikkona 8.9. klo 10 alkaen perhekeskuksen tiloissa ja etälähetyksen kautta. Kansanedustaja ja Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi on pyydetty perhekeskuksen kummiksi.

 

– Otan ilolla vastaan perhekeskuksen kummin tehtävät. Perhekeskuksen perustaminen Asikkalaan on ollut minulle tärkeä projekti, sillä mikään ei ole lasten, perheiden ja parisuhteiden ennaltaehkäisevää tukea tärkeämpää. Perhekeskuksen perustaminen on myös tärkeä strateginen valinta Asikkalan valtuustolta. Olemme tehneet monia tekoja, joilla on haluttu puuttua perheiden pahoinvointiin sekä luoda matalan kynnyksen paikkoja tavata muita ja saada tukea. On hienoa, että nyt olemme etunojassa rakentamassa maakunnallista perhekeskusverkostoa, Kemppi kertoo.

 

Perhekeskuksen kehittäminen lähti liikkeelle Asikkalan kunnan strategian kirjauksesta ja maakunnallisen perhekeskusverkoston työstä. Perhekeskukset ovat osa Sipilän hallituksen käynnistämää lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa.

 

– Odotan innolla tuloksia siitä, miten perhekeskustoiminta koetaan Asikkalassa. Pitkällä aikajänteellä perhekeskus pitää saada jokaiseen kuntaan. Nyt tarvitsemme sekä poliittisen että taloudellisen sitoutumisen perhekeskuksen kehittämiseen pitkäjänteisesti. Perhekeskuksen rinnalle tarvitaan toki myös muita tapoja tukea lapsia ja perheitä. Myös tästä meillä Asikkalassa on hyviä esimerkkejä. Koululla on esimerkiksi Minua kuullaan-toimintaa, tunnetaitokasvatusta ja harrastusmalli lasten tukemiseksi, Kemppi lisää.

 

Perhekeskusten tavoitteena on tuoda perheiden palvelut lähelle lapsiperheitä ja heidän arkeaan. Neuvolan vierestä löytyvässä Asikkalan perhekeskuksessa toimivat avoimen varhaiskasvatuksen lisäksi esimerkiksi seurakunnan varhaiskasvatus ja perhetyö, 4H-yhdistyksen toimisto ja Päijät-Soten lapsiperhepalveluiden työntekijöitä. Myös esimerkiksi Lahden Ensi- ja turvakodin toiminta hyötyy uudesta tukikohdasta. Perhekeskus mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön, kun julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat siirtyvät yhteen paikkaan.

 

– Nyt puhutaan paljon syntyvyydestä ja mekin olemme Asikkalassa riemuinneet kasvavista vauvaluvuista. Rahan sijaan tärkeintä perhehaaveiden toteutumiseksi on luottamus siihen, että pärjää. Omakin elämäni mullistui helmikuussa, kun perheeni esikoinen syntyi. Uuden keskellä tärkeintä on ollut vertaisten tuki. Perhekeskuksesta on saanut apua esimerkiksi imettämiseen ja arjen suunnitteluun. Väitän, että Asikkala on yksi Suomen parhaista kunnista perustaa perhe ja olla lapsi. Meidän tulee toimia esimerkkinä lapsiystävällisen kulttuurin luomisessa, Kemppi kiteyttää.

 

Perhekeskus Ilon avajaisia vietetään keskiviikkona 8.9. klo 10 alkaen perhekeskuksen tiloissa (os. Terveystie 1, Vääksy). Avajaisiin voi osallistua virtuaalisesti Perhekeskus Ilon Facebook-sivujen kautta: https://www.facebook.com/perhekeskusilo

Perhekeskus Ilon avoimet ovet ke 8.9. klo 13–18 sekä la 11.9. klo 9:30–14.