Valtaa metsistämme ei saa luovuttaa EU:lle

Valtaa metsistämme ei saa luovuttaa EU:lle

YLE:n A-studiossa puitiin hallituksen metsäriitaa. Oma kantani on selvä: Suomella tulee olla päätösvalta omiin metsiimme, sitä ei voi EU:lle antaa. Lisäksi suomalaiset metsänomistajat osaavat huolehtia myös metsäluonnon monimuotoisuudesta. Lisärajoituksia metsätaloudelle ei missään nimessä saa luoda kansallisesti eikä EU:n toimesta.

Ohjelmassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (Kesk) puolusti Suomen oikeutta metsiinsä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari (vihr) perusteli, että päätösvallan luovuttaminen EU:lle lisäisi metsien monimuotoisuutta.

Ohjelmasta saattoi saada käsityksen, että hallitus ei puolustaisi metsien monimuotoisuutta. Tästä ei ole kyse. Suomessa on tällä hetkellä enemmän puuta kuin koskaan. Olemme kaksinkertaistaneet puuston määrän sotien jälkeen. Suurin ansio tässä on hyvällä metsien hoidolla ja sillä, että puulle on kysyntää. Lisäksi hallituksella on lukuisia hankkeita, joissa edistetään luonnon monimuotoisuutta lopettamatta metsien talouskäyttöä. Historia on osoittanut, että esimerkiksi Maltalla ei tiedetä, mitä Suomen metsät tarvitsevat. Suomi on sitoutunut kestävään kehitykseen ilman Euroopan komission ehdotuksiakin.

Metsien terveydestä huolehtiminen on vakava asia. Kun ilmaston lämpenemisen myötä metsätuhojen kuten metsäpalojen ja tuholaisten riski kasvaa, hyvän metsänhoidon merkitys korostuu. Lisäksi ilmastotavoitteisiin pääseminen edellyttää metsien kestävää käyttöä. Puu on upea ja monipuolinen raaka-aine, ja olemme vasta näkemässä mitä kaikkea sillä oivalletaan korvata. kestävän metsätalouden vaaliminen on myös Päijät-Hämeen etu. Maakunnassa sijaitsevat nimittäin Suomen rehevimmät metsämaat ja siksi myös puusta saadaan koko maan suurin tuotto.

EU:n metsästrategian valmistelu on onneksi vielä kesken. EU:lle ei saa antaa lisää päätösvaltaa Suomen metsistä. Komissio ei voi säädellä mitä Suomen metsissä tehdään. Metsät ovat ratkaisu, eivät ongelma.

 

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 14.7.2021