Mika Kari ja Hilkka Kemppi: Historiallinen sote-uudistus tuo Päijät-Hämeeseen lisää rahaa

Suomalaista poliittista historiaa on kirjoitettu, kun yli vuosikymmen eri hallituspohjilla valmisteltu sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa. Tarve sote-uudistukselle on ollut pitkään ilmeinen, jotta hoitoon pääsy ja palvelut voidaan turvata jokaiselle suomalaiselle. Siksi myös Päijät-Hämeessä on siirrytty vapaaehtoisesti jo aikaisemmin maakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotantoon kuntapohjaisen soten sijaan. Marinin hallitus on onnistunut tekemään sen, minkä on hallitusohjelmassaan luvannut.

Terveys- ja hyvinvointierot ovat kasvussa. Palveluiden järjestämisvastuun siirtäminen suuremmille hartioille lisää ihmisten välistä yhdenvertaisuutta.  Päijät-Hämeessä on järjestetty sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntatasolla jo kolmen vuoden ajan, mikä antaa meille hyvän asetelman sote-uudistuksen toimeenpanoon. Leveämmät hartiat turvaavat myös ennakoitavuuden niin kuntalaisille kuin soten henkilökunnallekin. Toivottavasti lähes joka vuosi toistuvat joulukuun ylimääräiset sote-laskut kunnille jäävät samalla historiaan.

Uudistus on Päijät-Hämeen kannalta hyvä. Sote-rahoituksen ytimessä on ajatus siitä, että raha seuraa tarvitsijaansa.  Kun rahoitusta jaetaan jatkossa alueen tarpeen mukaan, on maakuntamme tässä suurimpia voittajia. Rahoituksen jakaminen tarpeen mukaan on myös oikeudenmukaista. Samalla se turvaa paremmin päijäthämäläisten lähipalvelut ja lisää ennaltaehkäisevää tukea. Hallitus on luvannut uudistaa sote-palvelut niin, ettei kokonaisveroaste tule nousemaan. Me saamme lisää rahaa alueilta, joissa sairastavuus on pienempää ja veronmaksajia on enemmän. Kauppalehden laskelmien mukaan sote-uudistuksen myötä myös veronkorotuspaine Päijät-Hämeen kunnissa pienenee.  Tämä lainsäädäntö mahdollistaa myös monituottajamallilla etenemisen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen myötä myös kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet paranevat. Sote-asioista päättämään ei valita jatkossa välillisesti puolueiden ja kuntien edustajia, vaan vaalien kautta valitut päättäjät. Jatkossa valta ja vastuu on äänestäjille nykyistä avoimempaa.

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tehdään Päijät-Hämeen kannalta tarpeeseen. Nyt hyväksytty malli on hyvä pohja maakunnallisen soten kehittämiseksi ja sitä on työstetty yhdessä kaikkien puolueiden kanssa. On tärkeää, että mallia parannetaan sitä mukaa, kun sen toiminta nähdään käytännössä.

 

Hilkka Kemppi

Kansanedustaja, (kesk.)

 

Mika Kari

Kansanedustaja (sd.)

 

Mielipidekirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 30.6.2021 ja Itä-Hämeessä 2.7.2021.