Kansanedustaja Kemppi kiittää hallitusta: Lasten ja nuorten hyvinvointipaketti ja kuntapaketti ovat tavallisen suomalaisen tukena

Elvytyspaketti on tavallisen suomalaisen tukena. Hallitus piti tänään tiedotustilaisuuden lisätalousarvion sisällöstä ja tavoitteista. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Hilkka Kemppi iloitsee siitä, että 5,5 miljardin euron kokonaisuus tukee etenkin lasten ja perheiden hyvinvointia, opiskelumahdollisuuksia ja kuntataloutta.

 

Lisätalousarvioon sisältyy lasten ja nuorten hyvinvointipaketti ja kuntataloutta vahvistava paketti. Kunnat ovat koronakriisin aikana sekä menettäneet verotuloja että joutuneet laittamaan lisärahaa sairaanhoitoon, etäopetuksen järjestelyihin ja ikäihmisten turvallisuuden takaamiseen.

 

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tuetaan mm. korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä historiallisella 4800 paikalla, uuden maksuttoman harrastusmallin eli Suomen mallin pilotoinnilla ja vahvistamalla peruspalveluita. Nämä investoinnit auttavat nuoria ja elämän mittaisia oppijoita tarraamaan tässä poikkeustilassa elämästä kiinni, Kemppi kuvailee.

 

Hallitus tukee kuntia 1,4 miljardilla eurolla erilaisin toimin. Esimerkiksi sairaanhoidon koronasta koituneet kustannukset korvataan. Lisäksi hallitus linjasi uudesta hankkeesta, jossa tarkastellaan kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Tällä halutaan tuoda kuntatalouden tilaan pidemmän aikavälin helpotusta.

 

– Tavallisen ihmisen paras turva on tasapainossa oleva oma kunta. Sen vuoksi kuntien menestyminen on meidän kaikkien hyvinvoinnin kannalta kriittisintä. Vuosikymmenten menoleikkauksia ei ole mahdollista paikata hetkessä, mutta tämä historiallisen suuri kuntien tukipaketti auttaa eteenpäin. Kuntien velvoitteiden tarkastelua on vaadittu erityisesti kuntien luottamushenkilöiden toimesta ja nyt siihen toiveeseen tarrataan kiinni, Kemppi tiivistää.

 

Hallitus on jo aikaisemmin linjannut, että rajoituksia voidaan purkaa asteittain ja hallitusti.

 

– Minulla on huoli velkataakan lisääntymisestä. Laskua ei saa lähettää seuraaville sukupolville, vaan vastuullinen  talouspolitiikkaa vaatii pysähtymään jo nyt. Hallitusohjelman lupauksia on uudelleen tarkasteltava ja rakenteelliset uudistukset, kuten sote, tulee saada maaliin, Kemppi lisää.