Eduskunnan hevosystävien seura käynnistää työn suomenhevosten tukemiseksi: Suomenhevosen varsa määrä ei voi enää laskea 

Eduskunnan hevosystävien seura kokousti vuoden ensimmäisen kokouksensa. Puheenjohtajana jatkaa Hilkka Kemppi (kesk.) ja varapuheenjohtajana Mikko Ollikainen (rkp). Kokouksen vieraana olivat Suomen Hippoksesta Minna Mäenpää ja Saara Iivari sekä Suomenhevosliitosta Matti Rehula.  

Erityisesti yhteinen huoli heräsi suomenhevosten varsojen laskevasta määrästä ja näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa varsojen määrä voi tippua jopa alle 900 varsan.  Tuhannen varsan rajaa on pidetty kriittisenä rodun elinvoimaisuuden kannalta.  

– Eduskunnan hevosystäväin seura lähtee tekemään tulevaisuustyötä suomenhevosliiton ja Hippoksen rinnalla suomenhevosen varsamäärien elvyttämiseksi. Erityisesti hevosystäväin seura pystyy keskittymään siihen, miten lainsäädännöllä pystyttäisiin tukemaan laadukasta kotimaisen rodun kasvatustyötä ja miten voitaisiin helpottaa inflaation ja sodan kasvattajille tuomia kohtuuttomia kustannuksia, Kemppi tiivistää.  

– Meillä ei ole varaa menettää ainutlaatuista kotimaista hevosrotuamme. Suomenhevonen on aina taipunut siihen, mihin sitä on kulloinkin tarvittu. Suomenhevoset ovat olleet tärkeä kumppani maataloudessa ja sodissa, mutta yhtä lailla myös tänä päivänä ihmisten hyvinvoinnin, kotimaisen hevosurheilun ja yhteisöllisyyden edistäjinä. Suomenhevonen pystyisi varmasti ratkomaan suomalaisten mielenterveyden kriisiä sekä hoitamaan erikoistehtäviä metsissä ja turvallisuusalalla vielä nykyistäkin paremmin, jos luomme siihen mahdollisuuksia, Kemppi tiivistää.  

Kokouksessa keskusteltiin myös hevosalan rahoituksesta ja hevosten hyvinvoinnista.  

– Hevosten hyvinvointi on alalla etusijalla ja on tärkeää, että ala kykenee itse kriittisesti tarkastelemaan ja kehittämään käytäntöjään vastuullisesti, Kemppi lisää. 

Kokouksen anti oli selkeä: on aika yhdistää voimat suomenhevosen tulevaisuuden turvaamiseksi. Eduskunnan Hevosystävien seura on valmis tekemään töitä asian edistämiseksi yhdessä alan asiantuntijoiden ja yhteisöjen kanssa. Hevosalalla on edessään haastavia aikoja, mutta myös mahdollisuuksia uudistua ja vahvistua yhteistyön sekä uusien innovaatioiden kautta.